пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

Щоб навчання приносило задоволення

Постає питання, чи можна щось зробити для того, щоб навчання було не каторгою, а приносило задоволення, стало улюбленою справою, викликало захват та приємні емоції? Відповідь – так. Але зробити це можеш тільки ти. Ніхто інший не заставить думати, що навчання це свято, поки сам(а) не будетш так вважати. Звичайно, потрібно докласти зусиль, щоб навчання таки стало улюбленою працею і приносило задоволення, але воно цього варте. Бо куди приємніше думати, що це робота із задоволенням і для задоволення потреб, аніж кожного разу заганяти себе нагайкою до книжки.
        Тут дуже доречна є притча-розповідь: «Один чоловік щодня вставав з ліжка, збирався на роботу, чекав на зупинці потрібний йому транспорт, щоб дістатись до місця роботи. Протягом усього цього часу його супроводжували думки: «О, знову ця клята робота, недолугі співробітники, тиснява в транспорті, зіпсований день через чиюсь помилку, надокучливі дзвінки, нічого не можуть вирішити без мене… ». І так тривало з дня в день. Ангел, який сидів на його плечі- пошепки сказав: «Це твої бажання. Мушу виконувати». 

      
 Від наших думок залежить наш сьогоднішній день, наша праця, настрій. Ось чому так важливо, щоб все, що ми робимо - працюємо, навчаємось - приносило задоволення, спокій, хороші емоції, просто викликало посмішку. Тому Вам на замітку кілька коротеньких рекомендацій, 

як можна зробити навчання улюбленою працею, яка б викликала бажання творити, розвиватись і досягати мети.

1.      Для ефективного засвоєння знань і отримання задоволення від навчання – визнач мету, заради чого ти це робиш. Якщо досі не знаєте, чим хотів(ла) б займатися в житті – шукай себе. Без мети справді важко навчатись. Якщо вважаєш, що знання з деяких предметів недоречні і точно в житті не згодяться – помиляєшся. Все, що пропонується  і надає можливість вибору майбутньої професії, фагу, спеціалізації. Бо звідки ж би ти знав(ла), що хочеш бути математиком, архітектором, фармацевтом, якби не вивчала предметів у школі і не надала їм перевагу, або мала талант до тієї чи іншої галузі?
2.      Зосередься на головному – на знаннях, а не на винагороді за них. Не очікуй отримати високий бал за виконану роботу, вивчений матеріал. Твої очікування можуть не виправдатися. Оцінка річ суб’єктивна.
3.      Зосередься на предметі, який викладають, а не на особі, яка це робить. Не завжди люди, які нас оточують, нам приємні. Але вони можуть бути цінними в питанні навчання, подачі матеріалу, передачі досвіду з того чи іншого предмету чи справи.
4.      Створи затишну атмосферу вдома при виконанні домашніх завдань. Якщо краще засвоюєш матеріал під музичний супровід, включи улюблені твори, приготуй собі смачнющий чай, вдягни зручний одяг, чому б ні? Будь-яка праця може приносити задоволення, покращувати настрій, якщо вона улюблена, навіть навчання. Зроби його таким.
5.      Визначайте для себе реальні завдання для виконання в певний проміжок часу. Не намагайся перевершити себе. Нехай це буде менше, але якісніше, аніж багато, але всього по-трошки.
6.      Знаходь час для відпочинку. Коли відчуваєш, що «застряг(ла)» на чомусь, зроби перерву, переключись ненадовго на зовсім інші дії, не пов’язані з навчанням (приділи увагу домашнім улюбленцям, полий вазони, помий посуд, займись улюбленою справою).
7.      Завжди будь чимось зайнятий(а). Особливо під час карантину та вимушеного перебування вдома в режимі 24/7. Роби ранкову гімнастику, займайся спортом, наскільки це можливо, танцюй, спробуй навчитись чогось нового (малювати вишивати, майструвати, пекти, готувати...) Окрім того, що це дозволяє тобі  правильно розвиватись, формувати світогляд, надає можливість для самореалізації, це ще й хороша зміна виду діяльності. Це дозволить відпочивати від навчання, але із задоволенням та користю для себе.


Зберігайте спокій, хороший настрій, посміхайтесь, займайтесь улюбленими справами, мрійте. Мріям властиво збуватись. Отримуйте задоволення від життя, бо воно прекрасне!






Немає коментарів:

Дописати коментар