пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я

 


 Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) 10 жовтня 2020 року відзначається міжнародною громадськістю під загальним гаслом Всесвітнього дня запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day, WSPD). Всесвітня федерація психічного здоров`я визначила цю дату в 1992 році і це вже в 28-й раз люди у всьому світі будуть робити анонси, проводити  заходи щоб об’єднати зусилля щодо покращення психічного здоров’я людей у всьому світі.

Охорона психічного здоров’я входить в число тих напрямів громадського здоров`я, які отримують найменше уваги. Майже 1 мільярд людей у світі страждають психічними розладами, щорічно 3 мільйони чоловік вмирають в результаті зловживання алкоголем, і кожні 40 секунд одна людина кінчає життя самогубством. Згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів (це більше 3 % всього населення) страждає психічними розладами і цей показник з кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль Україна займає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець.

Найважливіше, що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність. Інвалідизація від психічних захворювань вийшла на друге місце серед інших захворювань.

За прогнозами фахівців найближчим часом психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які лідируватимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями.

Психічні розлади обженуть у цьому плані навіть серцево-судинні захворювання, які нині традиційно тримають пальму першості у структурі захворювання населення земної кулі.

Наразі багато людей  живе в умовах гуманітарно надзвичайних ситуацій, таких як регіональні конфлікти, війни,стихійні лиха та епідемії. Насильство, бідність, приниження і відчуття непотрібності, можуть посилити ризик розвитку проблем психічного здоров’я в т.ч самогубств.

Однією з проблем у світі є шкідливе вживання алкоголю і наркотичних засобів серед підлітків і молоді. В Україні близько 3.5 тисяч дітей перебувають на обліку з приводу вживання алкоголю та психоактивних речовин. Серед українських підлітків 13-15 років палять майже 63%, досвід вживання алкоголю мають – 90%, а наркотичних речовин – до 40% підлітків.

Велике додаткове навантаження для психічного здоров’я, незважаючи на багато очевидні переваги онлайнових технологій, завдають зростаюче використання віртуальних мереж в будь-який час дня і ночі. Молодь, проводячи більшу частину свого дня в Інтернеті, — переживає кібер-злочини, кібер-залякування та грає в насильницькі відеоігри. У 2017 році фахівці помітили, що з кожним роком все більше дітей – представників цифрового покоління страждають розладом уваги, втратою пам’яті, низьким рівнем самоконтролю, когнітивними порушеннями, пригніченістю і депресією, яка доволі часто закінчується трагедією.

 В даний час ще одним негативним фактором для психічного здоров’я населення стала пандемія COVID-19, що порушила звичне життя мільярдів людей в світі.

За останні кілька місяців Всесвітня організація охорони здоров’я у співробітництві з партнерами випустила ряд посібників і рекомендацій з охорони психічного здоров’я, призначених для працівників охорони здоров’я та представників інших контактних професій, керівників медичних установ і людей будь-якого віку, життя яких значно змінилася в результаті пандемії .       

Сучасна медицина знає способи, які допомагають зберегти здоровий глузд і спокійну душу. Що варто робити у першу чергу?

1.Дотримуйтеся режиму дня. Про користь здорового сну для нервів і мозкової активності, мабуть, вже знають усі. Науково доведено, що найкращий спосіб відновити сили після стресового дня - лягти спати раніше. Але далеко не всім відомо, що здоровий сон практично неможливий без встановленого режиму. Крім того, саме правильний режим - планування дня, прийом їжі в один і той же час, плюс короткі перерви в роботі - допомагають уникнути почуття пригніченості, яке заважає заснути. І ще: щоб мозок відпочивав, забувайте про багатозадачність. Не відповідайте на електронні листи під час обіду, не читайте соцмережі під час прогулянки. Натомість зосередьтеся на тому, що робите, або що відбувається навколо.

2.Дотримуйтесь інформаційної гігієни. Стрес у життя людини приносить не тільки робота та особисті відносини, але й новини із зовнішніх джерел. Навіть читання лякаючих і скандальних заголовків новин викликає в організмі викид кортизолу, який називають гормоном стресу. Його надлишок може впливати не тільки на психіку, але й підвищити ризик розвитку цукрового діабету й ожиріння. Тому порада дуже проста - час від часу відпочивайте від новин. І пам'ятайте: багато з них спеціально написані для того, щоб викликати вашу інформаційну прихильність і найсильніші емоції - перш за все, страху та агресії. Не беріть близько до серця фрази з новинної стрічки і не дозволяйте ЗМІ керувати вашим настроєм.

3.Відвідайте лікаря. Якщо поганий настрій, почуття тривоги, пригніченості або агресії зберігається довгий час, ви відчуваєте зниження працездатності і відсутність радості (на медичній мові це називається агедонія і є серйозним симптомом) - краще призначте зустріч з лікарем, хоча б сімейним. Він може направити на подальше обстеження: наприклад, на консультацію до невролога, на аналізи гормонів щитовидної залози або прийом до психіатра. Візит до лікаря при скаргах на «настрій» цілком виправданий, адже іноді так можуть починатися зовсім інші захворювання. Якщо виявиться, що проблеми все ж таки лежать у сфері психології, медична допомога також не буде зайвою і допоможе впоратися з ними швидше.

4.Будьте фізично активними. Робота м'язів здатна викликати зростання рівня гормону ендорфіну, що покращує настрій і діє як природний енергетик. Допомагають цьому навіть короткі прогулянки на свіжому повітрі: для початку достатньо 15 хвилин. Для когось гарним рішенням може стати заняття йогою, а для когось - силові тренування, біг або навіть бокс. Зігнати негатив на тренувальній груші - не найгірший варіант зняття стресу. Але якщо ви ніколи не займалися спортом або робили тривалу перерву у тренуваннях, то перед початком занять радимо проконсультуватися з лікарем.

5.Знайдіть свою «батарейку». Людині важко існувати наодинці, тому важливо мати друзів або сформувати своє коло близьких людей - спілкування з ними має бути ресурсним, надихаючим і залишати після себе відчуття душевного підйому. За можливості уникайте тих, хто свідомо чи несвідомо знецінює ваші успіхи. Якщо спілкування з людьми дається непросто, знайти своє натхнення можна на рибалці, у творчості або у спілкуванні з домашніми тваринами. Це допоможе підвищити стійкість до стресів, зберегти позитивний погляд на світ і здоров'я на довгі роки - причому не тільки ментальне.


За матеріалами сайтів :

 http://khocz.com.ua/10-zhovtnja-2020-roku-vsesvitnij-den-psihichnogo-zdorov-ja/ ;

https://uniqa.ua/ua/blog/bez-nerviv-5-sposobiv-zberegty-svoe-psykhichne-zdorovya/

Немає коментарів:

Дописати коментар